Dania, które zyskują na popularności

Dania, które zyskują na popularności

Trendy żywieniowe wciąż się zmieniają, a ludzie poszukują coraz bardziej wyszukanych potraw. Najlepszym przykładem może być z pozoru tak prosty posiłek, jakim jest śniadanie. Jeszcze do niedawna w Polsce było ono kojarzone raczej z kromką chleba z masłem, czy serem, lub ewentualnie kremem orzechowym w wersji dla dzieci.

Modne śniadanie dla każdego

Dzisiaj za sprawą mody która przybyła do nas z Zachodu śniadania bywają coraz bardziej urozmaicone. Wystarczy tylko wspomnieć o typowo amerykańskich pankejkach. Te choć nieco podobne do naszych naleśników nigdy raczej nie były u nas kojarzone z pierwszym posiłkiem dnia, z obiadem, czy nawet bardziej – deserem.

Za sprawą internetu także i u nas słodkie śniadania stają się popularne. Polacy coraz chętniej jedzą omlety, czy innego rodzaju placki na słodkie śniadania. W tych mistrzami są jednak Włosi, którzy na pierwszy posiłek potrafią zjeść nie tylko słodka bułkę z Nutellą ale nawet i kawałek Tiramisu. Podobnie zresztą jest w przypadku Hiszpanii, gdzie nieliczna grupa polskich obywateli tan mieszkających nie bardzo może przyzwyczaić się do lokalnych zwyczajów żywieniowych. Co innego w Anglii, gdzie jada się raczej na słono ale i tak wielu Polaków nie przepada za tamtejszym jedzeniem.

Mamy też polskie potrawy którymi chętnie chwalimy się za granicą

Bez wątpienia należą do nich pierogi. Dawniej nieco zapomniane, dziś przeżywające swój renesans. Być może również za sprawą seriali telewizyjnych, gdzie bohaterowie je sprzedający odgrywają istotną rolę. Pierogi królują za to w barach i restauracjach nie tylko w serialowej, ale i realnej rzeczywistości. Oferujące je lokale robią prawdziwą furorę, o dziwo nie w małych miejscowościach, a w dużych miastach. Ma to jednak swoje uzasadnienie – prawdopodobnie wynika to z faktu, że osoby zamieszkujące wielkie aglomeracji w dużej mierze wywodzą się z mniejszych miejscowości.

Tęsknota za smakami dzieciństwa jest jednym z głównym powodów, dla którego wybierają tradycyjne polskie dania na swoje lunche. Nie tylko jednak Polacy gustują w naszej kuchni. Chętnie próbują jej też obcokrajowcy, tłumnie zwiedzający nasze miasta. Stąd rzesze Amerykanów, Niemców, czy Hindusów próbujących, jak smakują pierogi, czy żurek po staropolsku. Nasze dania są tak aromatyczne i posiadają smak nigdzie indziej nie spotykany, że obcokrajowcy nie tylko chętnie ich próbują, ale też zamawiają więcej. Ostatecznie może się okazać, że polska kuchnia jest jednym z większych argumentów do odwiedzenia naszego kraju i pozostania w nim na dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *